Opiskelijoiden Liikuntaliitto mukana rakentamassa oikeudenmukaista siirtymää

Harva asia luo niin paljon hyvää yhteiskunnalle kuin liikunta-ala. Samalla sen merkitys noteerataan vain sivulauseissa. Valtava määrä asiantuntijuutta liikuntatiloista tapahtumiin ja toiminnallisuudesta ravintoon jää monessa asiassa käyttämättä. Siksi nöyränä varjoissa kulkeepi liikuttajan tie, mutta sieltä varjoista ja sivulauseista löytyy voimaa. Voimaa, joka voidaan valjastaa ympäristön hyväksi.

Pimennossa liikunta-ala on ottanut askelia ympäristön ja ilmaston eteen. On rakennettu energianeutraaleja jäähalleja, kehitetty alennuksia julkisilla liikennevälineillä tapahtumiin saapuville, harrastusvälineiden
kierrättämistä seuroissa ja niin edelleen. Me Opiskelijoiden Liikuntaliitossa olemme olleet liittotason
edelläkävijöitä ympäristön huomioimisessa toiminnassamme, ja iloksemme joukkomme on kasvanut
kattamaan suuren osan alaamme.

Liikunta-alan osaamisesta voisi hyötyä moni muukin taho. Me tiedämme, miten ja missä ihmiset liikkuvat arjessa ja harrastuksissa, miten suunnitella alueita liikkumista lisäävästi ja yksityisautoilua vähentäen. Me tiedämme, miten luonto kansallispuistoista lähimetsiin kasvattaa ihmisten liikettä ja osaamme järjestää tapahtumia ilman roskameriä. Me tiedämme, miten liikuntahalleissa säästetään energiaa ja kuinka kehittää innovatiivisia ratkaisuja. Me tiedämme, millainen on monipuolinen, parhaana polttoaineena toimiva ympäristöystävällinen ravinto.

Päättäjille on tarjolla paljon ammennettavaa liikunta-alan osaamisesta tehdessään päätöksiä energiaan, talouteen ja työelämän oikeuksiin liittyen. Eriarvoisuuden torjunta ja globaali vastuu ovat osa jokapäiväistä elämäämme, eikä niihin panostamista voi enää lykätä – on aika toteuttaa oikeudenmukainen siirtymä nyt!

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on mukanaFinnwatchin eduskuntavaalikampanjassa Oikeudenmukainen siirtymä nyt! Oikeudenmukaisen siirtymän periaatteet on OLL:n lisäksi allekirjoittanut 62 muuta järjestöä.
Ilmastokriisiin ja luontokatoon on löydettävä ratkaisuja, oikeudenmukaista siirtymää unohtamatta.

Markku Rantahalvari
Tapahtuma- ja koulutusasiantuntija
markku.rantahalvari@oll.fi / +358 44 780 0217

Sinua voisi kiinnostaa myös