Kuntavaalit käytiin – vaikuttaminen valtuustoissa ja lautakunnissa alkaa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Pitkän odotuksen jälkeen viime sunnuntaina oli viimein kuntavaalien varsinainen vaalipäivä. Kun vaalit siirrettiin pandemian vuoksi keväältä kesälle, monen ehdokkaan kampanja-aika piteni ja uusiakin ehdokkaita ehti vielä mukaan. Mutta mitä näistä pitkään odotetuista vaaleista jäi käteen?

Kuvassa varapuheenjohtaja Essi Lumme ja teksti "Syksyllä alkaa vaikuttaminen uusissa kunnanvaltuustoissa ja lautakunnissa. Lautakuntatasolla vaikutetaan moniin tärkeisiin asioihin kuten liikunta ja liikkumisolosuhteisiin."

Vuoden 2021 kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli matalinta vuosiin. Äänestysprosentti koko maassa oli vain 55,1 prosenttia. Nuorten äänestysprosenttia ei ole vielä julkaistu, mutta kokonaisaktiivisuus ei lupaa hyvää senkään osalta. Onpa matalassa äänestysprosentissa kyse sitten pitkittyneistä vaaleista tai kauniista kesäpäivästä, meidän tulee tehdä töitä sen eteen, että saamme äänestysaktiivisuuden koko väestön keskuudessa nousuun.

Kuntavaaleissa pinnalla olivat verotus ja kuntien talous. Puhuttiin paljon mahdollisesta maakuntaverotuksesta ja kunnan tarjoamista palveluista. Liikunnalle tässä keskustelussa ei juurikaan ollut sijaa. Muutamassa vaalipaneelissa kuultiin keskustelua nuorten liikunnasta ja se olikin iloista kuunneltavaa. Monet puolueet olivat samaa mieltä: nuorelle tulisi taata vähintään yksi mielekäs harrastus. Liikunnan rahoituksesta mielipiteet sitten vaihtelivatkin. Eri näkemyksiä oli siitä, mistä raha harrastusten tarjoamiseen otetaan ja millaista yhteistyötä kunnilla ja urheiluseuroilla tulisi olla.

Vaalikoneissa ja -keskusteluissa liikunnan osuus oli siis hyvin pieni. Seuraaviin vaaleihin toivomme liikunnalle ja liikkumiselle suurempaa roolia, sillä niillä on suora yhteys kunnan talouteen ja kuntalaisten hyvinvointiin.

Syksyllä alkaa vaikuttaminen uusissa kunnanvaltuustoissa ja lautakunnissa. Lautakuntatasolla vaikutetaan moniin tärkeisiin asioihin kuten liikunta- ja liikkumisolosuhteisiin. Opiskelijoiden Liikuntaliitossa aiomme koota syksyllä materiaaleja lautakuntavaikuttamisen tueksi – seuraa siis viestintäkanaviamme! Lisäksi Olympiakomitea julkaisee omia tukimateriaalejaan kuntapäättäjille.

OLL:n puolesta kiitän vielä kaikkia ehdokkaita ja äänestäjiä demokratian toteuttamisesta! Vedetään kesällä hetki henkeä ja valmistaudutaan syksyn vaikuttamistyöhön!

Sinua voisi kiinnostaa myös