Parkouria ja ultimatea korkeakouluihin!

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

Parkouria ja ultimatea opiskelijoille -hanke on omalta osaltansa tukemassa opiskelijoiden aktiivisuuden ja liikunnan lisäämistä lajien kautta. Hankkeen avulla pystymme tarjoamaan lajikokeiluja edullisesti korkeakouluihin hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan oppilaitoksen omia tai lähialueen tiloja. Lajikokeiluja voidaan toteuttaa hyvin joustavasti osana esimerkiksi tapahtumia ja liikuntahetkiä. Lajikokeilut taipuvat myös liikuntakurssien muotoon!

Niin parkouria kuin ultimatea voidaan harrastaa ulkona ja sisällä. Parkouriin soveltuvat ulkona usein rakennusten rakenteet kuten kaiteet, portaat ja muurit. Ultimateen riittää esimerkiksi nurmialue, tekonurmikenttä tai hiekkakenttä. Sisällä liikuntatiloista olisi hyvä löytyä parkouria varten hieman telinevoimisteluvälineitä ja ultimateen liikuntasali.

Lajikokeilujen lisäksi hankkeessa on tarjolla liikuntatuutoreille räätälöity koulutus, jonka jälkeen heillä on valmiudet ohjata lajien yksittäisiä tunteja tai lajituokioita. Kummastakin lajista on oma koulutuksensa, jonka kesto on 2,5–3 tuntia. Tarpeen mukaan oppilaitos voi ostaa yhden tai kummankin lajin koulutuksen. Koulutusten tavoitteena on lajien integroituminen osaksi oppilaitoksen toimintaa.

Olemme avoimia myös kaikille ehdotuksille ja pyrimme löytämään teidän oppilaitosta parhaiten palvelevan toteutustavan!

Missä tahansa hankkeeseen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä hankekoordinaattori Ulla Kiiliin sähköpostitse ulla.kiili@parkour.fi tai puhelimitse 045 125 1723.

Mitä parkour ja ultimate ovat?

Parkour on vanha liikuntalaji, jonka tavoitteena on sulava eteneminen esimerkiksi kaupunkiympäristössä. Lajin arvoihin kuuluu turvallisuus, vastuullisuus ja ympäristön kunnioittaminen. Parkour ei siis ole ”extreme-laji”, vaan siinä harjoitellaan lajille tyypillisiä tekniikoita, kuten esteiden ylityksiä, kukin harrastaja omalla tasollaan. Parkourin periaatteisiin kuuluu hyvä kehonhuolto, lämmittely ja kunnioitus harrastuspaikkaa kohtaan.

Ultimate on frisbeellä pelattava joukkuelaji, joka on alun perin kotoisin Yhdysvalloista. Pelin tavoitteena on tehdä ennalta määrätty määrä maaleja eli pisteitä nopeammin kuin vastajoukkue. Maali syntyy, kun pelaaja vastaanottaa syötön joukkuetoveriltaan maalialueella. Monesti hauskanpito on kuitenkin tärkein maali! Ultimate on vauhdikas laji, jonka tunnuspiirteisiin kuuluvat muun muassa kontaktittomuus ja tuomarittomuus. Ultimate kehittää monenlaisia taitoja, kuten heittotaitoa, pelisilmää ja taktista ymmärrystä sekä fyysisiä ominaisuuksia. Erityisesti lajissa korostuu reilun pelin henki. Ultimatea on helppo soveltaa erilaisiksi pienpeleiksi ja heittotekniikoiden harjoittelu on osa lajia.

Kuva, joka sisältää kohteen kivimuuri, rakennus, henkilö, mies, parkour ja esteen ylitys.
Parkour ei siis ole ”extreme-laji”, vaan siinä harjoitellaan lajille tyypillisiä tekniikoita, kuten esteiden ylityksiä.
Kuva, joka sisältää kohteen ruoho, pelaajat, ultimate ja iloisuus.

Hyvä henki on osa ultimatea.

Sinua voisi kiinnostaa myös