Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii yhdenvertaisuutta korkeakoulujen liikuntapalveluihin

Julkaistu: Kategoria: Kannanotto Asiasanat:

Korkeakoululiikunnan yhdenvertaisuutta, esteettömyyttä ja turvallisuutta on parannettava, vaatii Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) Tampereella 8.–9. marraskuuta pitämässään liittokokouksessa. 100-vuotisjuhliaan valmisteleva liitto kutsuu korkeakouluyhteisöt rakentamaan yhdessä liikkuvaa ja yhdenvertaista korkeakoulua.

Yhdenvertaisuus ei toteudu valtakunnallisesti, vaan liikuntapalveluiden taso vaihtelee korkeakouluittain ja paikkakunnittain. OLL vaatii Suomen hallitukselta taloudellisia kannustimia korkeakouluympäristön liikunnallistamiseen ja palvelujen kehittämiseen. Lisäksi OLL vaatii, että hallitus peruu liikuntapalveluihin kohdistuvat arvonlisäveron korotukset.

"Kannustimilla tulee lisätä myös korkeakoulujen yhteistyötä, jotta esimerkiksi monimuoto-opiskelijat voivat käyttää liikuntapalveluja joustavasti omalla paikkakunnallaan", toteaa liiton puheenjohtaja Emilia Junnila.

Yksittäisen opiskelijan näkökulmasta eriarvoisuuden kokemus vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin ja voi myös johtaa vähäisempään liikunta-aktiivisuuteen. Liikkumisesta keskustellaan usein normatiivisista lähtökohdista vammattomien ja norminmukaisten ihmisten näkökulmasta. Yhdenvertaisuuden parantamiseksi esteettömyys on ymmärrettävä sanan laajassa merkityksessä.

"Palvelujen esteettömyydessä ei ole kyse ainoastaan kynnysten korkeudesta tai ramppien kaltevuudesta, vaan yhtälailla tilojen, ohjeistusten ja toimintatapojen soveltuvuudesta esimerkiksi neuromoninaisille tai erilaisten aistiyliherkkyyksien kanssa eläville opiskelijoille," sanoo liiton puheenjohtajaksi vuodelle 2024 valittu Mio Kortelainen.

OLL haluaa varmistaa korkeakouluyhteisöjen kanssa, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus toteuttaa liikunnallista elämäntapaa pelkäämättä joutuvansa syrjinnän tai häirinnän kohteeksi. Liitto kehittää parhaillaan yhdessä korkeakoululiikunnan toimijoiden kanssa turvallisemman tilan periaatteita, joihin se kutsuu korkeakouluja sitoutumaan. Periaatteet julkaistaan ensi vuonna osana juhlavuoden ohjelmaa, kun vuonna 1924 perustettu OLL juhlistaa suomalaisen opiskelijaliikunnan satavuotista historiaa.

“Kaikille turvallisempien tilojen luomiseen liittyy keskeisesti kaikenlaisten olettamusten tekemisen lopettaminen. Emme voi tietää vaikkapa toisen kokemuksesta, sukupuolesta tai toimintakyvystä, joten on oleellista olla valmis muuttamaan käsityksiään”, puheenjohtaja Junnila kommentoi.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Emilia Junnila
emilia.junnila@oll.fi,
+358 44 7800 210

Pääsihteeri Niko Peltokangas
niko.peltokangas@oll.fi
+358 44 780 0210

Sinua voisi kiinnostaa myös