Julia Tuuri: Liikunnan tärkeys tiedetään, mutta budjetissa se ei näy

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Liikkumattomuuden kustannukset ja liikunnan elintärkeys tiedetään, mutta silti valtion budjetissa tehdään liikuntasektorille leikkauksia, summaa budjettiriihtä Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Julia Tuuri.

“Väestön vähäinen fyysinen aktiivisuus ja liikkumattomuudesta aiheutuvat yhteiskunnalliset kustannukset heikentävät yksilöiden ja yhteiskunnan toimintakykyä.”

Lainaus on valtion talousarvioesityksestä 2022. Silti leikkauksen näyttävät lävähtäneen kasvoille kuin märkä rätti. Luvassa on taas vähemmällä rahalla enemmän duunia koko yhteiskunnalle.

Liian suuri osa väestöstä liikkuu terveytensä kannalta liian vähän – vain kolmannes saavuttaa liikuntasuosituksen. Tämä aiheuttaa tietysti merkittäviä kansanterveydellisiä ja taloudellisia ongelmia, jotka vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin.

Liikkumattomuudesta syntyvät kustannukset ovat yhteiskunnalle yli 3 miljardin kuluerä vuosittain. Mutta tämänhän kaikki tietävätkin jo. Jostain syystä liikuntaa pidetään elintärkeänä, mutta siitä ei ole mainintaakaan talousarviotiedotteessa eikä se kulje kiihkeästi ihmisten huulilla Twitterissä kuten poliisien määrärahat tai työllisyystoimet.

Vaadimme budjettiriihen kannanotossamme maan hallitusta tekemään ensi vuoden budjettiin päätöksiä jälleenrakentamisesta leikkausten sijaan. Liiton kantana oli leikkausten välttäminen ja liikunnan rahoituksen turvaaminen vähintään vuoden 2020 tasolle. OLL pitää tärkeänä myös, että rahoitus turvataan liikunnallista elämäntapaa tukeville Liikkuvat-ohjelmille.

OLL:n puheenjohtaja Julia Tuuri

Julia Tuuri

Sinua voisi kiinnostaa myös