Näillä keinoilla tulevan hallituksen edustajat lisäisivät opiskelijoiden liikkumista

Kysyimme puolueiden edustajilta ennen vaaleja, mikä on tulevan vaalikauden tärkein keino, jolla opiskelijoiden liikkumista lisätään. Näin hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista vastattiin.

Opiskelijaliike-podcastissa haastatelluista poliitikoista kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat ovat mukana myös hallitusneuvotteluissa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah istuu luonnollisesti neuvottelujen puheenjohtajapöydässä.

Kokoomuksen Sari Multala toimii puheenjohtajana Osaava Suomi -pöydässä, joka käsittelee kaikkea opetus- ja kulttuuriministeriöön kuuluvaa toimintaa kuten liikuntapolitiikkaa. Perussuomalaisten Kike Elomaa johtaa puolestaan sen alaisuudessa neuvottelevaa Kulttuuri, liikunta ja nuoriso -pöytää.

Kokoomus: Liikuntaneuvontaa terveydenhuollosta

Multalan mielestä valtion toimet liikkumisen lisäämiseksi hyödyttävät pääasiassa niitä, jotka muutenkin jo liikkuvat. Hän edistäisi ennen kaikkea liikuntaneuvontaa.

– Voisi yrittää kehittää malleja, joita on tehty kunnissa, että terveydenhuollon palveluista, YTHS:stä ja niin edelleen, ohjattaisiin siihen, miten pitäisi liikkua.

Myös korkeakouluilla on Multalan mielestä mahdollisuus vaikuttaa asiaan ilman varsinaisia politiikkatoimia. Niiden tiloissa pitäisi olla mahdollisuuksia liikkua ja esimerkiksi pyöräilyä tulisi tukea turvallisilla pysäköintipaikoilla.

Perussuomalaiset: Porkkana ja velvoite liikkua

Elomaa haluaa jatkaa liikkumisohjelmia kuten Liikkuva korkeakoulu -toimintaa. Lisäksi hän haluaisi jollain tavalla pakollista liikuntaa korkeakouluihin samaan tapaan kuin hänen omissa sairaanhoito-opinnoissaan on aikanaan juostu Cooperin testi.

– Eli porkkana ja velvoite yhdistettynä, jotenkin täytyy keksiä keino siihen. Sen tukeminen myös taloudellisesti on maailman tärkeintä.

RKP ja KD: Opiskelijoiden toimeentulo avainasemassa

Kristillisdemokraattien Essayah ja RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin nostavat molemmat esiin opiskelijoiden toimeentulon.

– Kaikkein tärkeintä olisi toimeentulosta huolehtiminen. Sillä on tosi paljon tekemistä sen kanssa, että ihmiset pystyvät liikuntapalveluita käyttämään, Essayah sanoo.

Hän kiinnittäisi huomiota lisäksi korkeakoulujen tiloihin ja ympäristöön, jotta se kannustaisi liikkumaan.

– Tärkein asia seuraavalle hallitukselle on luoda vakautta sinne korkeakouluelämään opiskelijoille, että jokainen opiskelija löytää hyvän tahdin opiskella mutta myös hyvinvointia ja liikuntaa arjen lomassa. On tärkeää katsoa opiskelijan arkipäivää, miten opiskelijalla on mahdollisuus elättää itsensä ja tunteeko suuria paineita opintojen suhteen, Borgarsdóttir Sandelin kommentoi.

Hän lisää myös, ettei korkeakouluilla ole tarpeeksi kannustimia ottaa opiskelijoiden liikunnan ja hyvinvoinnin edistämistä vakavasti.

Kuuntele haastattelut Opiskelijaliike-podcastin vaalijaksoista:

Kuva: Tyshawn Hall-Johnson, FilmWalk

Sinua voisi kiinnostaa myös