Markku Rantahalvari: Liikunnan talousarvioehdotuksessa soivat vanhat virret

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Valtion vuoden 2023 talousarvioon esitetään 2,8 miljoonan euron liikuntaleikkausta. OLL:n asiantuntija Markku Rantahalvari kuulee esityksessä turhankin tuttuja virsiä.

– Arvoisa seurakunta, aloitetaan tutulla virrellä Ystävä sä liikunnan.

– Kiitos, sehän soi kauniisti ja kuin yhdestä suusta! Mehän kaikki muistamme julistaa liikunnan tärkeyttä puheissa ja paneeleissa. Kiistattomat tutkimuksetkin osoittavat liikunnan arvon kansanterveydelle ja -taloudelle. Jatketaan samaa rataa!

– Lopuksi lauletaan toinen tuttu virsi, Jo joutui armas liikunta, joka tunnetaan kansan parissa paremmin nimellä Leikkausvirsi.

– Kiitos, sekin kajahti komeasti ja hymy huulilla! Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksessa vuoden 2023 talousarvioksi liikunnalta leikataan 2,8 miljoonaa. No, sellaista sattuu – ja usein! Eikä täälläkään taida vastaväitteitä ja nurinaa kuulua.

– Tässä olikin kaikki. Herättäkää Aune poistuessanne, ja ensi sunnuntaina saarnan aiheena on bensan hinta. Eiköhän saada penkit täyteen ja kiivasta keskustelua. Oikein mukavaa viikkoa kaikille ja muistakaa liikkua!

Liikunta-ala on tottunut tekemään vähällä rahalla suurta, mutta mitä se tekisikään, jos saisi kunnolla tukea.

Onneksi talousarviosta vielä neuvotellaan ja budjettiriihessä leikkaukset voidaan perua. 2,8 miljoonaa saattaa kuulostaa pieneltä, mutta sillä voidaan vaikuttaa kansanterveyteen merkittävästi. Liikunta-ala on tottunut tekemään vähällä rahalla suurta, mutta mitä se tekisikään, jos saisi kunnolla tukea.

Lopuksi muistutuksena: Liikkumattomuus näkyy terveydenhuollon suorissa kustannuksissa, menetettyinä työpanoksina, ikääntyneiden hoivakuluina, syrjäytymisenä sekä sosiaalietuuksien kasvuna. Kustannukset vuositasolla ovat 3,2–7,5 miljardia euroa.

Markku Rantahalvari

Sinua voisi kiinnostaa myös