Essi Lumme: Liikunta- ja urheiluala puolustavat Ukrainaa samassa rintamassa muun maailman kanssa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Opiskelijaliikunnan ja -urheilun kansainväliset tapahtumat Venäjällä ja Valko-Venäjällä on peruttava tai siirrettävä muualle, vaatii OLL:n puheenjohtaja Essi Lumme. Liitto on päättänyt olla lähettämättä osallistujia Ukrainaan hyökänneisiin maihin.

Muistamme varmasti pitkään torstaiaamun 24.2., kun heräsimme uutisiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Pitkän painostavan ajanjakson jälkeen tilanne eskaloitui lopulta nopeasti. Sympatiamme ovat nyt ukrainalaisten puolella ja pyrimme jokainen omalla toiminnalle osoittamaan heille myötätuntoa ja tukea. Tilanteen myötä monet urheilujärjestöt ovat vetäneet toimintaansa pois Venäjältä sekä peruneet osallistumisiaan siellä järjestettäviin tapahtumiin ja turnauksiin.

Jo viime viikon lopulla uutisoitiin lukuisista urheilumaailman tuenosoituksista Ukrainalle ja tuomioita Venäjän toimille. Helsingissä venäläisomisteisen Hartwall-areenan katosta poistettiin Leijonien pelipaidat ja mestaruusviirit. Jokerit jätti kautensa KHL:ssä kesken tilanteen johdosta. Hiihdon maailmancupin finaalissa Venäjällä ei nähdä suomalaisia eikä ruotsalaisia hiihtäjiä ja koko tapahtuman järjestämistä Venäjällä puntaroidaan.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, millaisen aallon tilanne laittoi liikkeelle urheilumaailmassa. Monet kansalliset liitot ovat vedonneet kansainvälisiin kattojärjestöihin kisojen ja otteluiden siirtämiseksi pois Venäjältä sekä venäläisurheilijoiden sulkemiseksi pois kilpailuista. Myös meidän opiskelijaliikunnan ja -urheilun kentällä tulee osoittaa tukemme Ukrainalle.

On loukkaavaa hyökkäyksen uhriksi joutuneita ukrainalaisia kohtaan suunnitella tapahtumia hyökkääjämaahan ja odotella, josko tilanne rauhoittuisi nopeasti.

Venäjälle on suunniteltu eri lajien maailmanlaajuisia opiskelijakisoja, mutta viikonlopun kynnyksellä saimme kansainväliseltä kattojärjestöltämme FISU:lta tiedon joidenkin kisojen peruuttamisesta. Päätös koskee vain kuitenkin lähiaikojen tapahtumia.

Syksyllä FISU on järjestämässä Venäjällä Volunteer Leader Academy -ohjelman lähikoulutusjakson sekä kamppailulajien opiskelijoiden MM-kisat. Mielestämme ne tulee perua tai siirtää muualle pikimmiten. On loukkaavaa hyökkäyksen uhriksi joutuneita ukrainalaisia kohtaan suunnitella tapahtumia hyökkääjämaahan ja odotella, josko tilanne rauhoittuisi nopeasti.

Liikuntapoliittisen linjapaperimme mukaisesti pyrimme edistämään kansainvälistä toimintaa maissa, joissa turvallisuustilanne on vakaa ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Venäjän kohdalla nämä kriteerit eivät ole täyttyneet vaan maan lukuisista ihmisoikeusloukkauksista on uutisoitu jo paljon ennen hyökkäystä Ukrainaan. Viimeistään nyt hyökkäyksen myötä meidän tulee herätä tähän todellisuuteen.

Päätimme olla toistaiseksi lähettämättä osallistujia Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettäviin opiskelijaliikunnan ja -urheilun tapahtumiin ja kilpailuihin.

Päätimme OLL:n hallituksen eilisessä kokouksessa olla toistaiseksi lähettämättä osallistujia Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettäviin opiskelijaliikunnan ja -urheilun tapahtumiin ja kilpailuihin. Lisäksi päätimme olla hyväksymättä Venäjän ja Valko-Venäjän edustajien osallistumista muualla järjestettäviin opiskelijaliikunnan ja -urheilun tapahtumiin ja kilpailuihin.

Toimitimme päätöksen tiedoksi opiskelijahuippu-urheilua koordinoivalle Suomen Olympiakomitealle ja kansainvälisille kattojärjestöillemme FISU:lle ja EUSA:lle. Vetoamme kattojärjestöihin, jotta he sulkevat Venäjän ja Valko-Venäjän edustajat laajasti pois toiminnastaan.

Essi Lumme

Sinua voisi kiinnostaa myös