Markku Rantahalvari: Näin boikotoit urheilukisoja oikein!

Miten toimia, kun ihmisoikeusrikkomuksia toteuttava valtio järjestää urheilukisoja? Tapahtuma- ja koulutusasiantuntijamme avittaa listalla toimintamalleja!

Urheilukisoja järjestävien maiden toimiessa epäeettisesti ja ihmisoikeuksia rikkoen, monet pohtivat onko kisoihin soveliasta osallistua edes kotisohvalta.

Kumpi siis on tärkeämpää: urheilun tukeminen vai kyseenalaisen valtionjohdon boikotoiminen? Päätöksen helpottamiseksi, voit tarkistaa alla olevasta listasta suosittelemamme toimintamallit.

Urheilija

a) Jäät kotiin.
Hienosti tehty! Periaatteesi ovat vahvoina sinussa.

b) Lähdet kisoihin.
Hienosti tehty! Olet ansainnut paikkasi kovalla työllä.

c) Järjestät mielenosoituksen kisoissa.
Hienosti tehty! Voit saavuttaa ison joukon huomion asialle. P.S. Joukkuelajin edustajana keskustele asiasta ensin joukkueen kanssa – voitte toteuttaa mielenosoituksen myös yhdessä.

Kisajoukkueen taustahenkilöt

a) Jäät kotiin.
Hienosti tehty! Periaatteesi ovat vahvoina sinussa.

b) Lähdet kisoihin.
Hienosti tehty! Työsi on tärkeää, jotta urheilijat voivat keskittyä suorituksiinsa.

c) Järjestät mielenosoituksen kisoissa.
Hienosti tehty! Olethan kuitenkin varmistanut, että tämä on kisajoukkueelle ja urheilijoille OK, eikä se vaikuta heidän suorituksiinsa.

Liiton johto ja poliitikot

a) Jäät kotiin.
Hienosti tehty! Periaatteesi ovat vahvoina sinussa.

b) Lähdet kisoihin.
Hienosti tehty! Kunhan kisoissa on virallisia tai epävirallisia kokouksia, joissa pystyy vaikuttamaan tuleviin kisoihin.

c) Olet lähtemässä kisoihin diktatuurin kutsumana katselemaan kisoja ja nauttimaan tunnelmasta.
Peruuta lentolippusi.

Penkkiurheilija

a) Et katso sekuntiakaan kisoja.
Hienosti tehty! Katsojamäärät vaikuttavat sponsoreihin ja raha on usein nopein tapa saada muutosta aikaan.

b) Katsot kisoja.
Hienosti tehty! Urheilijat arvostavat, että heidän suorituksiaan seurataan.

c) Lähdet paikan päälle kisoihin.
Mieti vielä toisen kerran, ja jos pystyt edelleen järjestelyjen mahdollisiin epäkohtiin liittyvän tiedon valossa matkasi itsellesi perustelemaan, oikein hyvää reissua.

Media

a) Lähdet kisoihin.
Hienosti tehty, mutta muistathan kysyä hankalia kysymyksiä ja tuoda esiin ongelmakohtia?

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Miksi Putin haluaa hallita opiskelijaurheilua?

  Julkaistu:

  Urheilumaailman isot rahat ovat hyvä houkutin monelle vallasta kiinnostuneelle. Mutta miksi Putin pyrki myös opiskelijaurheilun valtaistuimelle, missä maine ja mammona ovat paljon pienemmät?

  Lue lisää artikkelista: Miksi Putin haluaa hallita opiskelijaurheilua?

 • Joko puhutaan liikkumisesta? Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii vaalitavoitteissaan konkreettisia toimia liikunnan edistämiseksi

  Julkaistu:

  Mikä toimiala on 1) miljardien arvoinen, 2) kaikkien poliitikkojen suosiossa ja 3) lähes näkymätön vaalikeskusteluissa? Kyse on liikkumisen ja liikunnan edistämisestä. Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) kunnianhimoisena tavoitteena onkin tuoda korkeakoululiikunta kevään eduskuntavaalikeskusteluihin.

  Lue lisää artikkelista: Joko puhutaan liikkumisesta? Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii vaalitavoitteissaan konkreettisia toimia liikunnan edistämiseksi

 • Hae opiskelijoiden EM-kisoihin vuodelle 2024

  Julkaistu:

  Opiskelijoiden EM-kisat järjestetään joka toinen vuosi monilajitapahtuma EUSA Gamesien yhteydessä ja joka toinen vuosi yksittäisinä EM-kisoina. Vuonna 2024 on vuorossa EUSA Games. Kisoihin tulee osallistumaan noin 5000 urheilijaa ympäri Eurooppaa. Kisat ovat hieno mahdollisuus päästä testaamaan myös Euroopan huippu-urheilun tasoa, sillä niihin osallistuu paljon myös maajoukkuetason urheilijoita. Kisoissa edustetaan omaa korkeakoulua.

  Lue lisää artikkelista: Hae opiskelijoiden EM-kisoihin vuodelle 2024